Викрадену в Криму журналістку Ірину Данілович знайшли у СІЗО

Громадянська журналістка Ірина Данилович після викрадення російськими силовиками тринадцяту добу утримується у слідчому ізоляторі Сімферополя. Тільки сьогодні адвокату вдалося дізнатися її місцезнаходження, яке окупаційні силовики приховували майже два тижні. 

Як повідомляє Кримська правозахисна група, на сьогоднішній день зустрітися з нею не вдалося, проте вже відомо, що стосовно відкрито справу слідчими органами «Управління ФСБ Республіки Крим».

Як повідомляє ZMINA, за інформацією адвоката Айдера Азаматова, Данилович «підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами (ч. 1. ст. 222.1)».

Формально міру застосування їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема, в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.

Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу.

Нагадаємо, громадянську журналістку та правозахисницю Ірину Данілович було викрадено в Криму 29 квітня дорогою з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи додому. Перед цим в її будинку працівники незаконного “загону мобільного спеціального призначення” (ОМОН) в балаклавах провели обшук. Вилучили ноутбук, її телефон, телефони родичів, кілька книжок та документів.

Данілович співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема з медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, яка висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на півострові.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021-го в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данілович таврували як “іноземну агентку”.

Розкрити місце перебування Данілович від окупаційної влади в Криму також вимагає Комітет із захисту журналістів.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків і затримання Данілович (ч. 2 ст. 146 та ч. 2 ст. 162 КК України).

За даними “Крим SOS“, за роки окупації Криму на півострові сталося 44 насильницькі зникнення. Окрім Ірини Данілович, досі нічого не відомо про долю та місце перебування ще 15 людей.