Депутата ОПЗЖ суд ув’язнив на 2 роки за бажання допомогти встановити російську владу на Харківщині

Київський райсуд Києва визнав депутата 8 скликання Солоницівської селищної ОТГ від партії “Опозиційна платформа “Зп життя” Андрія Лазуренка винним у готуванні до знищення української влади та встановлення російської із застосуванням фізичного насильства.

Про це йдеться у вироку суду від 13 червня.

За матеріалами справи, засуджений 2-5 березня 2022 року у смт. Високий Харківської області із мобільного телефону розпочав пошук спільників для насильницької зміни влади.

Через «WhatsApp» він телефонував представникам молодіжного крила партії «ОПЗЖ» та говорив, що у найближчий час місто Харків та Харківська область будуть окуповані російськими військами, які будуть підтримувати політичний рух їх політичної партії. Давав вказівки молоді підготуватись та за його вказівкою спільно здійснити насильницькі дії з метою встановлення на території міста Харкова та Харківської області влади, підконтрольної представникам РФ.

План зводився до насильства щодо представників державної влади України, представників підрозділів територіальної оборони та інших збройних формувань і правоохоронних органів, які захищають Україну від агресивної війни з боку РФ.

За злочинним умислом обвинуваченого, такі дії мали призвести до насильницької зміни та захоплення державної влади на території Харкова та області.

Згідно матеріалів справи, депутат розкаявся у скоєному та активно сприяв розкриттю злочину.

Суд призначив узгоджене покарання — 2 роки позбавлення волі без конфіскації майна.

Нагадаємо, Восьмий апеляційний адмінсуд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».