Ексдиректору кримського підприємства загрожує 15 років тюрми за незаконний видобуток корисних копалин

Колишньому керівнику кримського ПАТ «Балаклавське Рудоуправління ім. О.М. Горького » повідомлено про підозру у незаконному видобуванні корисних копалин. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури АР Крим та м.Севастополя.

“Незважаючи на те, що дозвільні документи підприємства на користування надрами на території України були анульовані, воно продовжило функціонувати”, – повідомляє прокуратура.

За даними слідства, з 2014 до 2020 роки працівники підприємства під керівництвом підозрюваного, не маючи відповідного дозволу та гірничого відводу, здійснювали незаконний видобуток запасів вапняку на території родовищ, що розташовані поблизу м. Севастополя в окупованому Криму. До того ж, видобуток корисних копалин здійснювався із застосуванням спеціальної техніки за допомогою вибухів.

“Таким чином, підозрюваний забезпечив та сприяв незаконному видобутку корисних копалин, які мають загальнодержавне значення, не маючи при цьому жодних відповідних дозволів”, – додали у відомстві.

Мова йде про вже колишнього керівника Балаклавського рудоуправління Валерія Немченко. Він працював на підприємстві з 2011 року, після окупації у 2014 – обійняв посаду генерального директора. Втім у червні 2020 року його було взільнено, його місце зайняв Владислав Шмельков, колишній виконувач обов’язків голови правління АТ “Кримський содовий завод”, що належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

За словами Шмелькова, Немченко після звільнення з посади, залишився працювати у струткрі Балаклавського рудоуправління. Кримські ЗМІ цитують його слова: “він технічно грамотний, дуже хороший спеціаліст, який багато в чому допоможе роботі підприємства”, “він пішов на підвищення”.

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя колишньому гендиректоруПАТ «Балаклавське Рудоуправління ім. О.М. Горького» Валерію Немченку повідомлено про підозру  за ч. 4 ст. 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин).