Естонія, Латвія і Словаччина приєдналися до Спільної слідчої групи з розслідування злочинів рф в Україні

Спільна слідча група з розслідування воєнних злочинів, скоєних росією, яку створила Україна, Литва та Польща, розширилася до шести країн: приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина. 

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

Угоду про приєднання підписали на засіданні, що відбулося в Євроюсті – європейському агентстві, яке співпрацює із судовими та поліцейськими органами країн-членів ЄС.

Також учасниками групи є Євроюст та – вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана.

“Це потужний крок нашого міжнародного юридичного фронту – розширення Спільної слідчої групи дасть нам нові можливості та ресурси для досягнення нашої головної мети – притягнення до відповідальності всіх причетних до скоєння жахливих воєнних злочинів в Україні. Я вдячна Естонії, Латвії та Словаччині, які вслід за відкриттям національних проваджень, вирішили стати також частиною цієї великої команди, яка допоможе встановити справедливість”, – сказала генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Протягом двох днів у Гаазі ССГ провела координаційні засідання, де визначила стратегію і тактику подальших дій. Сторони та учасники також обговорили питання безпечного обміну інформацією і доказами.

Також у зустрічі взяли участь комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс та комісар ЄС з внутрішніх справ Ілва Йохансон.
Євроюст, крім того, має намір надати ССГ юридичну, технічну та фінансову підтримку. Про це повідомив президент агентства Ладіслав Гамран. Йдеться також про фінансову підтримку роботи слідчих ССГ, зокрема фінансування їхніх поїздок, надання перекладачів, переклад документів та всіх доказів англійською.
“Ми також зробимо це для судово-медичних звітів, щоб усім, що зібрала ця група, можна було поділитися між усіма залученими сторонами. З цього моменту кожен фрагмент доказів, зібраний цими країнами, одразу буде доступний для всіх партнерів, чим ми прискоримо роботу ССГ”, – зазначив президент Євроюсту.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter