Генпрокурор США прибув в Україну: обіцяє допомогти з розслідуванням воєнних злочинів рф

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд прибув в Україну та зустрівся з генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою. Поїздка не була анонсована заздалегідь.  

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції США та CNN.

Генеральні прокурори США та України обговорюють зусилля Сполучених Штатів та інших країн, спрямовані на те, щоб допомогти Україні «виявити, затримати та притягнути до відповідальності осіб, причетних до воєнних злочинів» в Україні.

«США шлють чітке повідомлення: немає де ховатися, ми та наші партнери використаємо всі шляхи, аби забезпечити відповідальність для винних», – заявив Гарланд.

У березні в Україну прибув  прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. Він відвідав Бучу на Київщині після деокупації на початку квітня. Прокурор просив усіх, хто має документальні свідоцтва військових злочинів, передавати ці матеріали на електронну пошту: [email protected].

Нагадаємо:

  • У травні в Україну приїхала група працівників Міжнародного кримінального суду для рослідування злочинів росії.  42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу — це найбільша представників суду з моменту заснування Офісу прокурора МКС.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.