Головному поліцаю окупованої Херсонщини повідомлено про підозру

Київська міська прокуратура повідомила підозру у колабораційній діяльності Володимиру Ліпандіну, який очолив окупаційне “управління поліції Херсонської області”.

Підозра опублікувана на сайті Офісу Генерального прокурора.

Ліпандіна підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 7 ст. 111-1 КК України — у добровільному зайнятті громадянином посади у незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території.

Досудовим розслідуванням встановлено, що не пізніше 21.05.2022 невстановлені особи військової адміністрації російської федерації запропонували громаднянину України Ліпандіну 1971 року народження, зайняти посаду у незаконному органі – “начальника” “Главного управления полиции Херсонской области”.

Як йдеться у тексті підозри, Ліпандін надав добровільну згоду та представляючись “начальником” “Главного управления полиции Херсонской области” дав коментар з приводу організації процесу підготовки до друку та видачі російських паспортів жителям Херсонської області.

Ліпандін – колишній начальник главку МВС у Черкаській області Володимира Ліпандіна, який під час Революції Гідності наказував затримувати учасників «Євромайдану». Після звільнення з посад він втік до окупованого Криму і з 24 червня 2014 року був оголошений у розшук Службою безпеки України.

Наприкінці лютого 2014 року тодішній керівник МВС України Арсен Аваков звільнив Ліпандіна. 24 червня 2014 Служба безпеки України оголосила його в розшук.

Ліпандін втік до окупованого Криму, де оселився у Євпаторії і зареєструвався як індивідуальний підприємець, з основним видом діяльності спортивних клубів. Також Ліпандін зареєстрував підприємство «Дракар», яке займається охороною та проведенням розслідувань. Його дружина Тетяна має дві фірми: одна займається торгівлею м’ясом, інша лікує в медичному центрі «Биоритм».

Детальніше про тих, хто вже приєднався до російських загарбників, допомагає їм роззброювати цивільне населення окупованих міст та проводити фільтраційні заходи — у матеріалі «Поліцаї» на захопленій території півдня України».