Кримчанина, який у складі армії рф прийшов воювати в Україну, засудили до 13 років

Шевченківський районний суд Києва виніс вирок російському військовослужбовцю, мешканцю тимчасово окупованого Криму. Його визнано винним у державній зраді. 

Про це повідомляє пресслужба суду.

За матеріалами справи, громадянин Г. не пізніше грудня 2014 року уклав контракт про проходження військової служби у Збройних силах російської федерації. Він був зарахований у списки особового складу військової частини № 12676 збройних сил рф (126 окрема бригада берегової охорони), яка з березня 2014 року дислокується у селі Перевальне Сімферопольського району.

З 25 по 28 лютого 2022 року засуджений у складі батальйонно-тактичної групи військової частини № 12676 виконував накази із забезпечення протиповітряної оборони військ рф в районі дамби Каховської гідроелектростанції імені П.С. Непорожнього.

Також у складі частин батальйонно-тактичної групи, використовуючи закріплену за ним вогнепальну зброю — АК-74, боєприпаси до неї та військову техніку, здійснив марш в район міста Баштанка Миколаївської області, де 1 березня 2022 року вступив у бій з підрозділами Збройних Сил України.

2 березня 2022 року засуджений потрапив у полон Збройних Сил України.

Він визнаний винуватим у державній зраді — умисному діянні громадянина на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України у формі переходу на бік ворога у період збройного конфлікту.

Суд призначив 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є у власності засудженого.

На вирок суду ще можуть бути подані апеляційні скарги протягом 30 днів.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter