Російські військові найбільше катували цивільних на Київщині, Херсонщині і Чернігівщині

Найбільшу кількість фактів катувань і жорстокого поводження військовослужбовців росії з мирним населенням українські правоохоронці зафіксували у Херсонській, Київській та Чернігівській областях.
Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

“Від 24 лютого правоохоронці встановили найбільше фактів катувань та жорстокого поводження російськими окупантами з цивільним населенням на територіях Херсонської, Київської та Чернігівської областей. Також встановлені численні випадки знущань над українськими військовополоненими в російських “концтаборах”, – заявила Венедіктова.

Кожен факт фіксують і розслідують правоохоронні органи. Водночас Венедіктова наголосила, що завданням правоохоронців є встановити справедливість щодо кожного злочину, скоєного за всі 8 років російської агресії.

Генпрокурорка зазначила, що цього тижня завершилося досудове розслідування стосовно колишнього керівника незаконної в’язниці “Ізоляція” у Донецьку Дениса Куликовського на прізвисько “Палич”.

“Він постане перед судом після ознайомлення з матеріалами, зібраними слідством про організацію ним допитів, зґвалтувань неприродним способом, катувань електричним струмом, імітацій розстрілу, поміщення на кілька годин у дерев’яну труну, забиту цвяхами”, – додала Венедіктова.

За її словами, днями повідомлено про підозру ще 12 учасникам терористичної організації “ДНР” з числа “оперативних та слідчих працівників” так званого “Міністерства державної безпеки”, які на території заводу “Ізоляція” та Донецького апеляційного адміністративного суду, аби примусити потерпілих надавати неправдиві свідчення, застосовували до них фізичний вплив та катування струмом.

Також правоохоронці повідомили про підозру 5 учасникам терористичної організації “ДНР”, які систематично застосовували катування та фізичне насильство до утримуваних у Горлівській виправній колонії №27.

Нагадаємо, українські правозахисники встановили 23 місця, де російські окупанти утримують та катують українських військових і цивільних. 13 з них знаходяться на території росії, 10 – на тимчасово окупованих тертиоріях Луганської та Донецької областей, а також окупованого Криму.