Російському військовому, який наказував стріляти у цивільних, оголосили про підозру

 В Україні оголошено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни командиру однієї з батальйонно-тактичних груп ЗС РФ Євгенію Зеленову, 1975 р.н..

Про це повідомляє Харківськаобласна прокуратура.

За даними слідства, які повідомляються утексті підозри, 24 лютого Зеленов спільно з іншими військовослужбовцями рф прибули до кільцевої дороги міста Харкова і наказали цивільним особам, які їхали цим шляхом, розвертатися. Люди почали висловлювати своє невдоволення та просили дати їм можливість проїхати у безпечну місцевість. Натомість російський командир віддав наказ обстрілювати машини цивільних.

Декілька російських солдатів відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Мати з донькою зупинились, військовослужбовці ЗС РФ допомогли їм сховатись неподалік за сміттєвими баками, проте їх побачили інші росіяни, які були готові виконувати злочинну вказівку свого командира. Вони почали стріляти по своїх та жінках. Внаслідок цього один військовий РФ та мати загинули, а доньці вдалось врятуватися. Вона побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомагав їй. Він із пораненими кінцівками повз по землі. Жінка посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя.

Інші цивільні чоловік з жінкою, які стояли в заторі, вирішили розвернутись та поїхати, але окупанти також відкрили по ним вогонь. Чоловік отримав вогнепальне проникаюче сліпе поранення грудної клітини із наскрізним пораненням легені, але зміг утекти

Додатково встановлено, що Зеленов у 2008 році брав участь у війні РФ проти Грузії та «підтримував безпеку» у проведенні незаконного референдуму в українському Криму.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter