Слідчі Німеччини зібрали сотні свідчень воєнних злочинів рф в Україні

Федеральне відомство у кримінальних справах Німеччини (BKA) має у своєму розпорядженні кілька сотень свідчень скоєння воєнних злочинів російськими військовослужбовцями в Україні. Для пошуку причетних до них BKA використовує дані Федеральної розвідувальної служби BND.

Про це голова BKA Хольгер Мюнх заявив виданню Welt am Sonntag, передає DW.

Експерти намагаються встановити не лише безпосередніх учасників воєнних злочинів, а й тих, хто несе відповідальність за них у військовому та політичному плані. «Це найскладніша частина нашого розслідування, заплутана головоломка», – наголосив Мюнх.

За його словами, відомство використовує матеріали секретних служб, включаючи Федеральну розвідувальну службу BND. Наприклад, спецслужба записала переговори російських солдатів, у яких повідомлялося про звірства щодо мирного населення.

Мета BKA – виявити причетних, підтвердити їхні дії за допомогою розслідувань та притягти їх до відповідальності, пояснив Мюнх. Відомство вивчає всі сліди, шукає інформаторів та збирає докази. «Ми готуємося до можливих обвинувачень проти людей, які, ймовірно, відповідають за воєнні злочини в Україні», – зазначив він.

Відповідно до принципу універсальної юрисдикції у Німеччині можуть судити і воєнних злочинців. Мюнх сподівається на запуск таких процесів, проте не виключає, що це триватиме багато часу. «Ми лише на початку розслідування війни в Україні», – зазначив він.

Генеральний прокурор ФРН нині проводить попереднє дізнання, але не веде слідства щодо окремих підозрюваних.

Як повідомлялось, Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) перехопила радіопереговори російських військових, які обговорюють масові вбивства мирних жителів у місті Буча на Київщині, а окремі повідомлення можуть бути співставлені з конкретними тілами загиблих на фотографіях із цього міста. Радіоповідомлення військових рф вказують, що бійня в Бучі не була випадковою, а вписується у звичайну тактику чи навіть стратегію росії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter