Справу проти Медведчука за держзраду та розграбування корисних копалин в Криму направлено до суду

12 травня Медведчук прийшов до Офісу генерального прокурора і заявив, що ознайомився з підозрою, яку йому підготувала генеральна прокурорка. Фото:

Слідчі Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань завершили розслідування кримінальної справи проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука щодо розграбування корисних копалин в окупованому Криму. Справу передано до суду. 

Про це повідомляють Офіс Генерального прокурора, пресслужба Служби безпеки, пресслужба Державного бюро розслідувань.

Матеріали справи охоплюють період із 2015 по 2020 роки, а підозрюваними в ньому проходять народні депутати Віктор Медведчук і Тарас Козак. Провадження стосується незаконної передачі спецслужбам РФ інформації про секретний підрозділ ЗСУ; розробки антиукраїнського проекту “Промінь”; завдання шкоди економічній безпеці України за рахунок сприяння РФ у незаконному видобутку нафти та газу у Прикерченському регіоні”.

Як зазначили у відомстві, обвинувачений допомагав іноземній державі у підривній діяльності проти України шляхом ведення інформаційної війни. Він надавав консультативну допомогу у розгортанні серед українців мережі впливу та розповсюдження антиукраїнських наративів рф.

Він також підозрюється в тому, що передав іноземній державі – рф інформацію про дислокацію секретного підрозділу Міністерства оборони України.

В свою чергу Служба безпеки України повідомляє, що це провадження охоплює період із 2015 по 2020 роки, а підозрюваними в ньому проходять народні депутати Віктор Медведчук і Тарас Козак.

Як зазначили у спецслужбі, за процесуального керівництва Офісу генпрокурора Віктору Медведчуку вручено копію обвинувального акту. Загалом матеріали провадження налічують понад 80 томів.

Як повідомлялось, 12 квітня співробітники СБУ спіймали народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента РФ Віктора Медведчука, який втік з-під домашнього арешту прямо перед, або зразу після вторгнення Росії в Україну. Він був затриманий, коли, замаскувавшись під українського військового, намагався втекти за кордон.

2 листопада Віктору Медведчуку змінили запобіжний захід із домашнього арешту на особисте зобов’язання у першій справі про держзраду та замах на розграбування національних ресурсів у Криму. За другою справою Медведчук залишається під домашнім арештом. У справі про сприяння діяльності терористичної організації у зв’язку з причетністю до постачання вугілля з окупованого Донбасу Медведчук залишався під домашнім арештом.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту. Також Медведчука підозрюють у передачі агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ.
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».