В Криму через 2,5 роки припинили судовий процес проти колишнього голови Судакського регіонального меджлісу

“Судакський міський суд” під час чергового засідання у кримінальній справі проти ветерана кримськотатарського руху, колишнього голови Судакського регіонального меджлісу  Ільвера Аметова, припинив судовий розгляд. Аметова звинувачували у незаконному зберіганні зброї.

Про це повідомляє видання Кримський процес.

Як пояснив за підсумками засідання адвокат підсудного Олексій Ростовцев, незаконний “суддя” Михайло Іванов встановив, що Ільвер Аметов добровільно видав співробітникам поліції частину карабіна, яка зберігалася у його будинку як музейний експонат. На цій підставі “суд” ухвалив рішення припинити кримінальну справу.

Нагадаємо:

  • 27 вересня в окупованому Криму російські силовики провели обшук в будинку і приміщенні кафе, яке належить голові Судакського регіонального меджлісу, ветерана кримськотатарського руху Ільвера Аметова. Після обшуку поліцейські відвезли з собою експонати домашнього музею: старовинну зброю, предмети культури, побуту та історії кримських татар, які Алієв колекціонує понад 20 років. Як обгрунтування для проведення «оперативно-розшукового заходу» російські поліцейські пред’явили розпорядження «міністра внутрішніх справ по Республіці Крим», з якого випливає, що в діях Аметова нібито вбачаються «ознаки діяння, передбаченого ст.ст. 238 ч.1 (виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки) 282.2 ч.1 (організація діяльності екстремістської організації), 280 ч.1 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності) КК РФ».
  • Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав обшук, який провели російські силовики у Ільміра Аметова, новим витком репресій щодо кримських татар на півострові.
  • Слідчі Главку Нацполіції в АРК та Севастополі відкрили кримінальне провадження за фактом проведення незаконних обшуків російськими силовиками в окупованому Криму в усіх помешканнях Ільміра Аметова.
  • 5 серпня 2021 року “Судакський міський суд” виніс вирок Ільверу Аметову: 8 місяців обмеження волі.
  • 15 лютого 2022 року так званий “суддя” “Верховного суду Республіки Крим” скасував вирок, справу було відправлено на новий розгляд до “суду” першої інстанції.