До суду скеровані 10 обвинувальних актів щодо російських військових за воєнні злочини в Україні

Генеральна прокуратура скерувала до суду 10 обвинувальних актів щодо військових рф, які здійснювали воєнні злочини на території України з лютого 2022 року. Наразі загалом у кримінальних провадженнях фігурують 127 російських військових.
Про це повідомляє видання “Укрінформ” із посиланням на начальника департаменту війни Офісу генерального прокурора Юрія Бєлоусова.

“В Україні ми наразі маємо 127 підозрюваних осіб, з яких 15 – фізично присутні в Україні. Уже маємо 10 обвинувальних актів, які були направлені у суд, шестеро осіб уже було засуджено, вони очікують апеляції. Коли буде рішення апеляційного суду, то тоді вони вже відбуватимуть термін покарання в Україні”, – зазначив прокурор.

Бєлоусов нагадав, що українські правоохоронці зареєстрували понад 22 тисячі воєнних злочинів РФ. За його словами, найбільша кількість із цих злочинів пов’язана саме з обстрілами цивільних об’єктів – тобто, те, що відбувається в Україні особливо щільно останнім часом.

Представник Офісу генпрокурора розповів, що документують ці дії Росії органи прокуратури разом зі слідчими СБУ і Нацполіції. До цього процесу залучаються військові експерти, а також – міжнародні експерти, група яких працює в ОГП, щоб максимально якісно задокументувати це і встановити осіб, причетних до жахливих злочинів РФ.

Також він додав, що по захоплених територіях набагато складніше збирати докази, не маючи до них фізичного доступу.

“Водночас ми активно працюємо з відкритими джерелами, з неурядовими організаціями тощо. Окрім того, ми активно працюємо з нашими західними партнерами та нашими спецслужбами, які мають можливість активно працювати, у тому числі щодо окупованих територій”, – уточнив Бєлоусов.

За словами посадовця, окремо існує провадження щодо військової агресії Росії, і ця справа стосується найвищого політичного і військового керівництва РФ.

У цьому кримінальному провадженні наразі є вже 624 підозрювані особи, і це – керівництво міноборони РФ, сенатори Росії, депутати держдуми тощо.

Окрім того, за його даними, є окреме провадження щодо злочину геноциду, яке доводить, що всі ці дії росіян спрямовані на знищення українського народу. По цьому провадженню так само є підозрювані, зокрема, наразі мова йде про двох осіб.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter