Гауляйтеру Нової Каховки Леонтьєву повідомлено про підозру у викраденні та побитті журналіста Батуріна

Голові незаконно сформованої так званої «Новокаховської військово-цивільної адміністрації» Володимиру Леонтьєву повідомлено про підозру у жорстокому поводженні з цивільним населенням на окупованій території,  порушеннях законів та звичаїв війни, а також віддання наказу про вчинення таких дій групою осіб.

Текст підозри оприлюднений на сайті Офісу генерального прокурора.

За матеріалами справи, Леонтьєв діючи за попередньою змовою з «радником голови ДНР» Валентином Мотузенко надав вказівку викрасти за проукраїнську позицію журналіста херсонської обласної газети «Новий день» — Олега Батуріна.

Під час незаконного утримання Батуріна невстановлені досудовим розслідуванням особи на виконання злочинного наказу Лєонтьєва, який діяв за попередньою змовою з Мотузенком, прикладом автомату спричинили тілесні ушкодження журналісту — закриту тупу травму грудної клітини з переломами ребер.

У квітні Леонтьєву також оголосили підозру у колабораціонізмі. За версією слідства, в умовах воєнного стану 2 квітня 2022 він прийняв пропозицію співпраці від представників збройних сил РФ.

Як повідомлялось, 12 березня в Каховці Херсонській області зник журналіст газети «Новий день» і автор спільних розслідувань Центру журналістських розслідувань Олег Батурин. Його схопили невідомі на каховській автостанції. Прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення Батуріна, кваліфікувавши його за статтею 438 Кримінального кодексу України – порушення законів і звичаїв війни. Журналіст пробув у полоні майже вісім днів – практично без їжі та води. 20 березня російські окупанти звільнили Батуріна. Зараз він перебуває у безпеці, на підконтрольній території України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube,  Facebook, TelegramTwitter