Харківська суддя могла знищити диск із записом судового засідання, щоб списати борг бізнесмену – ЗМІ

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Олена Заічко, могла зіпсувати диск із записом суддівського засідання, щоб змінити «заветоване» рішення суду на протилежне. Завдяки цьому місцева бізнесменка уникла сплати до бюджету майже 7,5 мільйонів гривень податкових боргів. Наразі суддя Заічко є  кандидаткою у члени Вищої ради правосуддя, яка напряму впливає на прозорість та підзвітність суддів та реформування судової системи в Україні. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо».

За матеріалами, які журналісти отримали.з власних джерел, у розмові 13 серпня 2020 року, ймовірно, суддя Заічко звертається до жінки на ім’я Лєна, яка, як стає зрозуміло з контексту, є її колегою. Вони обговорюють можливість зіпсувати диск матеріалів справи і шляхи зміни заветованого суддівського рішення на протилежне:

Суддя: Слышишь, Лен, по-моему я сегодня натворила делов. Вот это на вето то, что было, – его надо удовлетворять.

Лєна: Ещё раз?

Суддя: Диск мы можем испортить.

Лєна: Можем испортить.

У судовому реєстрі журналісти  знайшли ухвалу про виправлення описки за підписом Заічко О.В. від 14 серпня 2020 року — тобто, на наступний день після розмови. Цією ухвалою суддя змінила початкове рішення суду від 13 серпня 2020 року: замість «відмовити», як було спочатку, — задовольнила позов. Рішенням суддя Заічко фактично списала податковий борг у майже 7,5 мільйонів гривень харківській підприємиці Марині Войстрик.

«Описка — це, власне, описка, а не те, що спочатку вирішила задовольнити, а потім зрозуміла, що мала на увазі відмовити. Тобто це не описка, а зовсім інше рішення по суті. Це дуже проблемна історія і явна ознака того, що це схема і хтось заплатив гроші», — вважає голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков. На його думку, те, що зробила суддя Заічко, є грубим порушенням, за яке Вища рада правосуддя мала б звільнити її з посади.