Колишніх голову МВС Грищенка та міністра юстиції Лавриновича оголосили у розшук

лександр Лавринович і Костянтин Грищенко Фото: УНІАН

Оголошено у державний та міжнародний розшук колишніх міністрів часів Віктора Януковича – ексглаву Мінюсту Олександра Лавриновича та ексглаву МЗС Костянтина Грищенка.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

Раніше обидва отримали підозри у державній зраді за роль у підготовці «харківських угод» від 2010 року, які продовжили перебування Чорноморського флоту рф у Криму і, згодом, полегшили Кремлю захоплення півострова у 2014-му.

ДБР добиватиметься від суду, щоб обох дозволили затримати та взяли під варту. Потім буде подано клопотання про екстрадицію та оголошення у розшук за червоною лінією Інтерполу.

Оскільки Лавринович та Грищенко перебувають за кордоном, підозри їм оголошено заочно.

Радник із комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян в ефірі національного телемарафону повідомила, що Грищенко у січні вилетів до Парижа, а Лавринович виїхав з України у травні.

Колишньому міністру закордонних справ Костянтину Грищенку та ексміністру юстиції Олександру Лавриновичу повідомлено про підозру в державній зраді через погодження ними Харківських угод, за якими термін базування Чорноморського флоту рф у Криму був подовжений з 2017 до 2042 року.

Підозру колишньому міністру закордонних справ Грищенку та колишньому міністру юстиції Лавриновичу повідомлено за ч.2 ст.28, ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

Як ровідомлялось, у березні 2021 року Головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради в період з 2008 по 2010 роки щодо підписання та ратифікації Харківських угод, за якими термін базування Чорноморського флоту РФ у Криму був подовжений з 2017 до 2042 року. Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що спецслужба допитає всіх нардепів, які мали відношення до голосування за ратифікацію угод.

Слідчі ГСУ СБУ провели обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації Харківських угод.

Слідчі ДБР повідомили про підозру у держзраді колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову, який втік до Росії, через підписання Харківських угод.

Нагадаємо:

  • 11 березня 2021 року РНБО ухвалила рішення доручити СБУ з’ясувати обставини ратифікації Верховною Радою 27 квітня 2010 року угод між Україною і Росією про продовження термінів базування Чорноморського флоту РФ в Криму з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо жодна зі сторін не висловить заперечення.
  • 21 квітня 2010 року між президентами України та РФ Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим пройшли важливі переговори з широкого кола питань українсько-російських відносин, в тому числі про політичну взаємодію, про економіку, про гуманітарні питання. Головними підсумками стали домовленості з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України і зниження ціни на російський газ для України на 30%, але не більше ніж на $100 за тисячу кубометрів. Зобов’язання отримали назву Харківські угоди – угоди між РФ і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.