Київський апеляційний суд помʼякшив вирок російському військовому Шишимаріну, який вбив цивільного

Вадим Шишимарін Фото:REUTERS/Vladyslav Musiienko

Київський апеляційний суд змінив вирок російському військовому Вадиму Шишимаріну, засудженому до довічного увʼязнення за вбивство цивільного мешканця на Сумщині. Колегія суддів призначила йому 15 років позбавлення волі.

Про це повідомляє видання Ґрати.

23 травня Соломʼянський райсуд Києва визнав Шишимаріна винним у вбивстві цивільного. Російський військовий умисно убив 62-річного мешканця села Чупахівка на Сумщині Олександра Шеліпова. 28 лютого чоловік просто трапився на шляху Шишимаріна та інших окупантів.

Шишимарін – перший російський військовий, який постав перед судом в Україні за порушення звичаїв війни. Стаття 438 КК України передбачає позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне увʼязнення.

13 липня Київський апеляційний суд почав розгляд оскарження вироку. Апеляцію подав адвокат Овсянніков. Раніше він наполягав наполягав на зміні кваліфікації справи, оскільки, мовляв, Шишимарін виконував наказ старшого за званням.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter