Назвав війну війною: у росії депутата Горінова засудили до 7 років колонії за “фейки про армію рф”

8 липня Міщанський районний суд Москви засудив до 7 років тюрми депутата Красносільського району Олексія Горінова. Суд визнав його винним у «поширенні фейків про російську армію». Це перший у росії вирок за статтею про “фейки” з реальним позбавленням волі.

Олексій Горінов юрист за освітою, довгий час займався правозахисною діяльністю, як громадський захисник допомагав затриманим на акціях протесту в росії активістам. У 2017 Олексія Горінова як самовисуванця обрали депутатом Красносільської ради депутатів Москви.

15 березня 2022 року обговорення плану «дозвільної роботи» цієї ради стало приводом для кримінального переслідування, пише “Медуза”. Горінов тоді на засіданні звернувся до колег:

«Про який конкурс дитячого малюнка може йтися, приурочений до Дня захисту дітей, чи про організацію танцювальних програм, приурочених до Дня Перемоги, коли у нас щодня гинуть діти? Я для інформації скажу, що близько ста дітей загинуло в Україні та діти стають сиротами. І онуки, і правнуки учасників Другої світової війни зараз кинуті у пекло цих бойових дій на території України. Я вважаю, що всі зусилля громадянського суспільства мають бути спрямовані лише на те, щоби зупинити війну та вивести війська Росії з території України».

Горінова підтримала муніципальний депутат Олена Котеночкіна.

Донос на Горінова і Котеночкіну нібито написав один з користувачів порталу “Пікабу”, який побачив відеозапис засідання Ради.

25 квітня проти обох депутатів були порушені кримінальні справи про нібито «фейки». Котеночкіна незадовго до цього змогла виїхати закордон, її арештували та оголосили у міжнародний розшук заочно.

Олексій Горінов залишився в росії — і 1 травня йому було оголошено обвинувальний акт. Слідство тривало всього 5 днів.

За версією слідства, Котеночкіна та Горінов вступили у злочинну змову аби «дискредитували» російську армію. Вони нібито «використовували своє службове становище» та через «політичну ненависть» намагались викликати у росіян «почуття тривоги, страху, занепокоєння та незахищеності з боку держави».

Так, слідство запевняє, що фейком є слова Горінова про те, що дії російської армії в Україні спрямовані на «захоплення її територій», «ліквідацію її незалежності», «зміну її політичного та суспільного устрою» та щодня призводять до загибелі там дітей. Крім того, він нібито назвав це діями “фашистської держави”.

Олексій Горінов не відмовився від своїх слів ані під час слідства, ані під час суду. Судове засідання 8 липня він запропонував розпочати засідання з хвилини мовчання, а також використав термін “війна”, а не “спеціальна військова операція” та розповідав, що в Україні гинуть діти. Суддя заявила, що це не відповідає офіційним брифінгам Міноборони Росії.

Фото: Медиазона

У своїй останній перед вироком промові депутат наголосив:

«У Кримінальному кодексі Росії є статті 353 та 354, які передбачають сувору відповідальність за підготовку, ведення та пропаганду агресивної війни. І я вважаю, що Росія вичерпала свій ліміт на війни ще у ХХ столітті. Проте наше сьогодення – це Буча, Ірпінь, Гостомель… Вам щось кажуть назви цих міст? Поцікавтеся, хто ще не знає, що там сталося. І не говоріть потім, що нічого не знали. П’ять місяців біля сусідньої держави Росія веде військові дії, сором’язливо називаючи це «спеціальної військової операцією».

Олексій Горюнов зазначив, що його справа за «поширення фейків про збройні сили росії» слухається в росії серед перших, проте кримінальних проваджень за статтею 203.7 Кримінального кодексу рф відкрито сотні. Депутат розповів, що його слова на засіданні Ради депутатів у березні 2022 року «було досліджено під мікроскопом».

«Сформовано слідчу групу із дев’яти слідчих, шестеро з яких – «у особливо важливих справах». П’ятеро експертів – лінгвісти та психологи. Покопалися в моїх думках, намагаючись зрозуміти: що ж насправді стоїть за думкою, яку мною висловили мої колеги-депутати з одного з питань порядку денного засідання. Яким був мій таємний зміст і приховане посилання? Що насправді стоїть за моїми фразами? Породили дві експертизи на 120 аркушах», – розповів Горінов та додав, що переслідування його прямо суперечить статті 29 Конституції росії, яка гарантує кожному свободу думки і слова.

Судового засідання 8 липня Горінов провів у скляній клітці, у кайданках, весь час тримаючи у руках плакат “Вам ще потрібна ця війна?“.

“Вони забрали у мене весну, вони забрали у мене літо, а тепер вони ще забрали у мене 7 років життя”, – сказав Олексій Горінов після винесення вироку. Адвокатка Горінова Катерина Тертухіна має намір найближчим часом оскаржити рішення суду.