Помічник нардепа «Слуги народу» зливав розвіддані ФСБ – СБУ

Контррозвідка СБУ викрила та затримала в Києві помічника-консультанта народного депутата від «Слуги народу», який був агентом ФСБ і вів розвідувально-підривну діяльність в органах влади України. Йому повідомлено про підозру у держзраді, а суд заарештував.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Посадовець перебував на агентурному зв’язку у заступника начальника 9 управління Департаменту оперативної інформації 5 служби фсб Дмітрія Зубарєва. Своєму російському куратору зрадник передавав розвіддані з різних напрямів. Зокрема, про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з рф і проведення АТО/ООС на сході України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за співпрацю з ворогом зрадник щомісячно одержував від російських спецслужб гроші у розмірі від 1,5 до 4 тис. дол. «Винагорода» зростала залежно від рівня складності завдань і термінів їх виконання.

«Встановлено, що посадовець був завербований кадровим співробітником 9 управління 5 служби фсб Юрієм Водолазкім під час поїздки до москви. Згодом той передав агента на «зв’язок» своєму керівнику. Для збору розвідданих посадовець використовував широке коло особистих знайомств і статус помічника чинного нардепа. А передавав інформацію через зашифрований канал електронного зв’язку», – розповіли в СБУ.

За даними спецслужби, зрадник не раз зустрічався зі своїми «кураторами» на території третіх країн, де отримував завдання та гроші.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру у вчиненні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі досудове розслідування закінчено, матеріали передано в суд.

Заходи з викриття зрадника проводили співробітники Департаменту контррозвідки спільно з Головним слідчим управлінням СБУ.

Видання «Українська правда» з посиланням на джерело у правоохоронних органах повідомляє, що зрадник був помічником народного депутата Юрія Здебського, який був учасником АТО у 2014-2016 роках, має звання полковника, а в 2019 році пройшов до Верховної Ради від партії «Слуга народу» у Харківській області.

Як повідомлялось, в червні СБУ викрила та затримала агентів російської фсб у складі Кабінету міністрів України і Торгово-промислової палати (ТПП). Суд їх заарештував. Одним із вербувальників зрадників також був Юрій Водолазкій.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter