Росіяни насильно викрали на нових окупованих територіях 197 українців – Кримськотатарський ресурсний центр

На окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей на Півдні України зафіксовано вже 197 насильницьких викрадень, з них 74 – стосовно представників корінного кримськотатарського народу.

Про це повідомив Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ), голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу на пресконференції у Києві «Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: як врахувати специфіку потреб?».

Він зазначив, що з початком повномасштабної збройної агресії росії проти України з’явились нові окуповані території. У першу чергу це Херсонська область і Запорізька область, де традиційно мешкають представники кримськотатарського народу.

«За час нової окупації нових окупованих територій – 197 насильницьких викрадень, з них 74 – стосовно представників корінних народів. Я не говорю що це повні дані, але ми знаємо інформацію про цих людей – хто з них був звільнений, хто зараз знаходиться в СІЗО у Сімферополі або знаходиться в підвалах. Є й ті, про долю яких ми досі не маємо інформації», – сказав Барієв.

Він вказав, що після 24 лютого було затримано сімох кримських татар на окупованих територіях материкової України. Вони нині перебувають в слідчих ізоляторах Криму і їм пред’явлено звинувачення у причетності до «терористичної організації» – батальйону імені Номана Челебіджихана. Крім того, ще шестеро кримських татар, фактично викрадених на Херсонщині та Запоріжжі, перебувають в СІЗО окупованого Криму без пред’явлення обвинувачень.

Барієв підкреслив, що КРЦ фіксує випадки викрадень, катувань, пограбувань кримських татар, і подає відповідні матеріали до структури ООН, яка моніторить випадки насильницьких зникнень. Такі звернення впливають на окупантів – вони інформують родичів затриманих про їхнє місцеперебування.

Він також нагадав, що за даними КРЦ, за період окупації Криму нараховується 247 політичних в’язнів, переслідуваних за кримінальними справами, 177 з них – це представники кримськотатарського народу. Зараз у місцях несвободи знаходяться 133 політв’язня, 90 – в колоніях, 43 – в СІЗО. З них 120 – це представники корінного кримськотатарського народу.

Як повідомлялось, 20 травня військовослужбовці Росгвардії провели облаву у селі Азовське Генічеського району Херсонщини. Після обшуку окупанти затримали і вивезли до Криму Руслана Абдурахманова, якого ймовірно утримують у СІЗО Сімферополя. Керівник Громадського формування «Аскер» Ленур Іслямов стверджує, що Абдурахманов не був членом організації і не брав участь у Громадянській блокаді Криму, учасників якої російські окупанти викрадають і звинувачують у терористичній діяльності.

Сайт IPC-Херсон створив інтерактивну мапу викрадень російськими окупантами цивільних українців –  посадовців, депутатів усіх рівнів, підприємців, громадських активістів та журналістів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Раніше IPC-Херсон опублікував мапу викрадень у Херсонській області.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter