Суд арештував активи Медведчука, якими керували з росії – СБУ

Віктор Медведчук фото: СБУ

Суд арештував додаткові активи підозрюваного у держзраді народного депутата Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко, якими управляли з рф.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

«Відповідне рішення суду прийняте за матеріалами Служби безпеки, яка документує і викриває схеми легалізації в Україні російських грошей, спрямованих на фінансування антиукраїнської діяльності».

Зокрема, арештовані корпоративні права ТОВ зі статутним капіталом 38 млн. грн.; банківські рахунки на 1,3 млн. грн; дві земельні ділянки площею 3 і 5 га; приміщення двох готельних комплексів площею 4,5 та 2,4 тисячі квадратних метрів.

За даними СБУ, схема полягала у заведенні коштів з російських банків на зареєстроване в Україні ТОВ, власником якого є громадянин рф.

Гроші надходили начебто на утримання та оплату оренди двох готельних комплексів у Івано-Франківській та Закарпатській областях, котрі через низку українських компаній належать Марченко.

У ході досудового розслідування СБУ отримала докази, що управління ними здійснювалося безпосередньо з росії, і встановила весь перелік цих російських суб’єктів.

Як повідомлялось, 12 квітня співробітники СБУ спіймали народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента РФ Віктора Медведчука, який втік з-під домашнього арешту прямо перед, або зразу після вторгнення Росії в Україну. Він був затриманий, коли, замаскувавшись під українського військового, намагався втекти за кордон.

2 листопада Віктору Медведчуку змінили запобіжний захід із домашнього арешту на особисте зобов’язання у першій справі про держзраду та замах на розграбування національних ресурсів у Криму. За другою справою Медведчук залишається під домашнім арештом. У справі про сприяння діяльності терористичної організації у зв’язку з причетністю до постачання вугілля з окупованого Донбасу Медведчук залишався під домашнім арештом.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту. Також Медведчука підозрюють у передачі агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ.
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».