Трьох кримчан суд рф засудив до 13 та 19 років колонії суворого режиму у “справі Хізб ут-Тахрір”

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс вирок кримським мусульманам. Їх визнано винними в участі у забороненій в рф організації Хізб ут-Тахрір. Кухаря Ернеста Ібрагімова та підприємця Олега Федорова засуджено до 13 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, будівельника Ісмета Ібрагімова – до 19 років.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Голова судової колегії Ігор Костін розглядав справу Олега Федорова та Ернеста Ібрагімова. Колегія засудила обох до 13 років ув’язнення в колонії суворого режиму з першими 3,5 роками у в’язниці та ще 1 роком обмеження свободи пересування на волі … Ісмету Ібрагімову судова колегія у складі головуючого судді Дениса Галкіна призначила 19 років позбавлення волі, з яких перші 5 років він має провести у в’язниці. Після звільнення на нього чекають ще 2 роки аналогічних Федорову та Ібрагімову обмежень пересування», – йдеться у повідомленні.

Таким чином, сумарно всі троє активістів отримали 45 років позбавлення волі.

У зв’язку з винесеним у росії вироком трьом громадянам України міністерство закордонних справ України висловило протест, назвавши його політично вмотивованим.

«Ці рішення є черговим підтвердженням агресивної політикирРосії, спрямованої на знищення кримських татар та їхню ідентичність», – йдеться у коментарі міністерства.

У МЗС нагадали, що за роки тимчасової окупації Криму за обвинуваченнями у причетності до «Хізб ут-Тахрір» заарештовано вже понад 90 осіб, більшість із яких – кримські татари.

«Росія має скасувати рішення суду і звільнити всіх громадян України, які незаконно утримуються, припинити будь-які політичні переслідування та репресії проти представників кримськотатарського народу, зокрема шляхом використання російського антитерористичного законодавства для їх переслідування», – йдеться в коментарі.

МЗС закликало міжнародне співтовариство засудити застосування рф практики судових переслідувань громадян України на тимчасово окупованих територіях, посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на неї і вимагати припинення порушень норм міжнародного гуманітарного права на всіх окупованих росією територіях України, у тому числі в рамках Міжнародної кримської платформи.

Як повідомлялось, 7 липня 2020 року в Криму під час масових обшуків було затримано семеро людей. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував шістьох затриманих: Ісмет Ібрагімов, Зекірья Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф’янов, Сейран Хайредінов були поміщені до сімферопольського СІЗО. Олександра Сізікова, який має інвалідність І групи по зору, було відправлено під домашній арешт. Усіх затриманих обвинувачували в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в росії терористичною, але яка діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

17 лютого 2021 року в окупованому Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських мусульман: Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова (Сімферополь), Азамата Еюпова (Білогірськ), Ернеста Ібрагімова та Олега Федорова (Бахчисарай), Яшара Шихаметова (село Орлине, Севастополь), Абдулоборі Махамадамінова (село Завітне, Совєтський район). Усіх, крім Абдулоборі Махамадамінова затримали. Їх обвинуватили за ст.205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). 18 травня «суди» у Криму заарештували затриманих.

Нагадаємо:

  • 12 травня у російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив фігурантів другої Сімферопольської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова та Біляла Аділова до позбавлення волі на строк від 12 до 14 років.