В Білорусі журналіста засудили до 2,5 років тюрми за зйомку російської військової техніки

У Білорусі суд засудив до 2,5 років колонії журналіста видання Intex-press Юрія Гонцаревича. Його визнано винним у “сприянні екстремістській діяльності” за те, що він знімав російську військову техніку та поширював фото у ЗМІ. 
Про це повідомили у Intex-press.

Суд визнав Гонцаревича винним у “сприянні екстремістській діяльності” (п. 1 ст. 361-4 КК РБ). За матеріалами слідства, 2 березня Гонцаревич відправив у чат-бот телеграм-каналу “Радіо Свобода” фото військової техніки на аеродромі в місті Барановичі.

“Радіо Свобода” у Білорусі також називають “екстремістським формуванням”. Журналіст у суді визнав свою провину, але його захист буде оскаржувати вирок.

На запитання, навіщо він відправляв фото, обвинувачений пояснив, що “хотів показати, що у бік України літають не білоруські літаки, а російські, хотів довести, що Білорусь не бере участі у військових діях“.

Юрія Гонцаревича затримали 27 квітня 2022 року в адміністративній справі. 29 квітня його засудили до десяти діб адміністративного арешту, але на волю він так і не вийшов: 6 травня журналіста звинуватили в кримінальному злочині.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter