Війська рф обстріляли колонію з українськими військовополоненими в Оленівці, аби приховати тортури – Генштаб ЗСУ

Виправна колонія в окупованій Оленівці, Донецька область Фото: РИА Новости

Артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці на Донеччині здійснили російські війська, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються. При цьому заявами, що колонію обстріляли українські Збройні сили, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗС України у Facebook.

«Збройні сили російської федерації здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка, Донецької області, де утримувалися в тому числі і українські полонені. Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів», а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області. Наслідки обстрілу уточнюються», – йдеться у повідомлені.

Як зазначається, за інформацією командувача Ракетних військ і артилерії Командування Сухопутних військ ЗС України, «по району населеного пункту Оленівка Збройні Сили України ракетних і артилерійських ударів не завдавали».

«Збройні Сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів. Російський ворог продовжує свої пропагандистські методи ведення інформаційної війни з метою звинувачення Збройних Сил України в обстрілах цивільної інфраструктури та населення, приховуючи цим власні підступні дії», – наголосили в Генштабі.

29 липня російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на так званий «штаб територіальної оборони ДНР» повідомили, що внаслідок нібито удару українських військових по виправній колонії в Оленівці, де утримувалися військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення.

«Внаслідок нічного обстрілу ВФУ [озброєних формувань України] по території Волноваської виправної колонії №120 ДСІН МЮ ДНР у населеному пункті Оленівка, де утримуються українські військовополонені, загинули 53 особи та ще 75 отримали поранення», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, саме в колонії, що розташована в окупованій Оленівці, утримуються українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», у тому числі бійці полку Нацгвардії «Азов» і 36-бригади морської піхоти ВМСУ, які в травні вийшли з території заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter