Екссудді із Криму, який залишав під вартою Балуха, повідомлено про підозру у колабораціонізмі

Колишньому сукраїнському судді з Криму, який у березні 2014 року перейшов на бік окупантів, повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

За процесуального керівництва прокуратури автономії колишньому судді Роздольненського районного суду АРК повідомили про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

У березні 2022 року указом президента рф його призначили головою “Роздольненського районного суду Республіки Крим”. У своїй роботі “суддя” незаконно керувався законодавством росії та ухвалював рішення від імені рф, хоча достеменно знав, що на території півострова діють виключно норми українського законодавства. Під його головуванням ухвалене 71 рішення у цивільних та 12 рішень у кримінальних справах. Таким чином, підозрюваний не лише сприяв становленню “судових органів” на півострові, а й продовжує забезпечення функціонування окупаційного режиму.

Прокуратура не називає ім’я підозрюваного, втім мова може йти про голову“Роздольненського районного суду Республіки Крим” Олександра Абеляшева. Саме він подовжував запобіжний захід українському політв’язню Володимиру Балуху та залишав його під вартою.

Ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) набрала чинності 15 березня 2022 року і дозволяє притягувати до відповідальності осіб, які у будь-якій формі співпрацюють з державою-окупантом.

Нагадаємо:

  • В Україні проти колишнього судді Олександра Абеляшева порушено ще одну кримінальну справу за державну зраду, у лютому 2020 року йому було повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 КК України.