ФСБ на в’їзді в Крим викрала 20-річного кримського татарина з Новоолексіївки – Чубаров

На в’їзді до окупованого Криму співробітники ФСБ 23 липня викрали і досі утримують 20-річного мешканця селища Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області Аппаза Куртамета, який їхав на півострів до родичів.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook.

За його інформацією 23 липня 2022 року Куртамет виїхав із селища Новоолексіївка до окупованого Криму до родичів.

«Відомо, що він благополучно прибув на КПВВ «Чонгар», який продовжує діяти з кримського боку адміністративної лінії між окупованими Кримом та Херсонською областю. Тут зв’язок Аппаза Куртамета із родичами перервався», – написав Чубаров.

Він додав, що 24 липня на телефон матері Куртамета зателефонував невідомий і повідомив, що її син затриманий при проходженні контролю документів на КПВВ «Чонгар».

«Численні спроби матері Аппаза Куртамета з’ясувати подальше місцезнаходження сина ні до чого не привели. При цьому інформація, яка на сьогодні відома матері Аппаза, має вкрай суперечливий характер. Так, різними неофіційними каналами повідомляється, що Аппаз утримуэться в Сімферопольському СІЗО, але на офіційні звернення адміністрація СІЗО пояснює, що у них заявлена особа не значиться», – зазначив глава Меджлісу.

Також, зазначив він, свою причетність до зникнення Куртамета заперечує і окупаційне «управління ФСБ РФ по республіці Крим та місту Севастополю».

«Не деталізуючи зараз багато іншої інформації, яка стала відомою нам у ході пошуків місцезнаходження Аппаза Куртамета (всьому свій час), у нас є всі підстави стверджувати, що громадянина України, двадцятирічний Аппаз Куртамет був затриманий 23 липня 2022 року на КПВВ «Чонгар» і з 24 липня 2022 незаконно утримується ФСБ рф. При цьому злочинне приховування ФСБ-шниками місцезнаходження Апаза Куртамета від його матері та інших родичів протягом 22 днів свідчить про безпрецедентний тиск на молоду людину з метою, відомою лише російським спецслужбам», – наголосив Чубаров.

Також він повідомив, що 12 серпня рідні Аппаза Куртамета подали до окупаційної кримської поліції заяву про його розшук.

Сайт IPC-Херсон створив інтерактивну мапу викрадень російськими окупантами цивільних українців –  посадовців, депутатів усіх рівнів, підприємців, громадських активістів та журналістів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Раніше IPC-Херсон опублікував мапу викрадень у Херсонській області.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter