Кримська “прокуратура” вимагає 15 років в’язниці для заступника голови Меджлісу Джелялова та братів Ахтемових

У «Верховному суді» Криму відбулися дебати у сфабрикованій справі про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне, в якій ФСБ обвинувачує першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових. «Прокурор» запросив 15 років позбавлення волі, а також шраф у розмірі 600 тисяч рублів.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

«Прокурор запросив у суду визнати Нарімана Джеляла й братів Ахтемових винними у скоєнні диверсії, у незаконному перевезенні та зберіганні вибухового пристрою, а також у контрабанді вибухового пристрою. Покарання державний обвинувач зажадав у вигляді 15 років позбавлення свободи зі штрафом у 600 тисяч рублів й обмеженням волі строком на 1 рік, з відбуванням перших 3-х років у в’язниці, а наступних 12 років  – у колонії суворого режиму, для кожного з підсудних», – повідомив адвокат.

Далі за регламентом у дебатах виступить сторона захисту, а після останнього слова підсудних «суд» вийде до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Детальніше про справу Нарімана Джелялова читайте у матеріалі ЦЖР Санкції для переслідувачів Нарімана Джелялова.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).