Російські силовики били і катували струмом викраденого волонтера і екскомандира корабля «Славутич» ВМСУ Олексія Кісельова

Олексій Кисельов Фото: IPC-Генічеськ

Російські силовики у полоні били і катували струмом активіста, волонтера, капітана 1-го рангу запасу, військового пенсіонера, колишнього командира розвідувального корабля ВМС ЗСУ «Славутич» Олексія Кисельова. Окупанти викрали його на Херсонщині у липні і відвезли до СІЗО Сімферополя. 

Про це Олексій Кисельов розповів адвокату Олексію Ладіну, повідомляє видання «Ґрати».

За словами Кисельова, після його затримання та обшуку із застосуванням насильства, 22 липня його відвезли до професійного техучилища №17 у Генічеську, де зараз базується підрозділ Росгвардії, після чого його допитав чоловік із позивним «Тракторист».

«Після розмови мене відвели до кімнати, в якій було сім місць для ночівлі, де я пробув до ранку наступного дня і де в подальшому зі мною були проведені допити із застосуванням насильства та електричного струму. Під час зазначених допитів я нікого не бачив, бо на голові у мене була одягнена футболка. Допити тривали аж до понеділка включно – двічі на добу тривалістю дві години. Мене запитували, де зброя тероборони Генічеськ, мій позивний, позивний моїх підлеглих, які чекають на мою команду, які дані я передавав спецслужбам України про обстановку в місті Генічеську» – цитує Кисельова адвокат.

Після п’яти днів утримання Кисельова 27 липня відвезли до Сімферополя, де, за його словами, допити із застосуванням тортур продовжили співробітники ФСБ Росії.

«Казали, що мені необхідно зізнатися, що я терорист, учасник кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана і що я учасник спеціальної групи під керівництвом представника президента у Криму в 2010 році Сергія Куніцина. Періодично щодо мене застосовували насильницькі дії – удари в голову та електрошокер. Відбувалося це все приблизно три години. Весь цей час я був із майкою на голові і мої руки були зв’язані», – передає слова Кисельова Олексій Ладін.

Олексій Олексійович Кисельов  (дата народження 2 лютого 1964 року) був командиром корабля управління «Славутич» ВМСУ, після відставки у званні капітана 1-го рангу займався громадською та підприємницькою діяльністю у Севастополі. Після окупації Криму рф у 2014 року виїхав у Генічеськ. Є одним із засновників ГО «Переселенець-СОС» – організації, що опікується правами внутрішньо переміщених осіб із Криму і Донбасу.

Олексію Кисельову  інкримінують участь у неіснуючому «незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана» (ч.2 статті 208 КК рф). Кисельов заперечує свою вину і на запитання слідства відповідав, що нічого не знає про зброю, учасників і цілі добровольчого загону. Засновник загону, бізнесмен Ленур Іслямов неодноразово заявляв, що Олексій Кисельов ніякого відношення до загону не має.

У листопаді 2021 року в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань Олексій Кисельов зазначав, що Україна має посилювати військову присутність в колишньому порту Генічеська, який знаходиться зовсім поряд з окупованим Кримом. За його словами, в місті потрібно було розмістити підрозділи ВМСУ для захисту морської зони в акваторії Херсонщини на Азові. Подробиці читайте в матеріалі матеріалі «Як повернути Генічеську статус порту».