Російські в’язні розповіли, як воюють в Україні

Російські ув’язнені колоній ВК-7 та ВК-9 Великого Новгорода записали відео, на якому запевняють, що воюють в Україні.

Відео поширюється у соціальних мережах.

На записі 8 чоловік з автоматами, одягнені у військову форму розповідають, інформація про масову загибель російських найманців з числа ув’язнених – не відповідає дійсності.

“Ходять чутки, що нас всіх розмотало тут, що нас як м’ясо пускають тут. Не вірте. Все добре, все чудово. Рухаємось вперед, довбимо укропів, будемо довбити далі, будемо жити, все добре”, – каже чоловік на відео.

Чоловіки переказують вітання своїм друзям у колоніях та “пожежній частині” ВК-7, які, ймовірно, відмовились брати участь у війні в Україні: “даремно не поїхали”.

Раніше російська правозахисна організація “Русь, що сидить” повідомляла, що ув’язнені ВК-7 “Панковка” Великого Новгорода були завербовані до ПВК “Вагнер” та майже всі загинули.

Офіційно росія не підтверджує участь ув’язнених у війні , але 8 серпня сюжет про одного із загиблих – ув’язненого ВК-7 «Яблунівка» в Санкт-Петербурзі Костянтина Тулінова – показали на «Росія 1». Чоловіка, за розповідями телеведучого, помилували посмертно та прирівняли до учасника бойових дій.

Охочим вирушити воювати в Україну у Росії пообіцяли зарплату в 100 тисяч рублів на місяць, премію, амністію через пів року служби, а потім повернення додому або підписання нового договору.

Голова російської правозахисної організації “Русь, що сидить” Ольга Романова, розповідала що їй надходить велика кількість скарг від родичів ув’язнених на порушення їх прав: “Що за неподобство обіцяли 200 тис. платити, а заплатили 30. А мого поранили, а лікують тільки в “ЛНР”, до Росії не вивозять. А тут ще одного під Луганськом убили, родичам не повідомляють, тіло кинули у районі бойових дій, щоб похоронні не платити”.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter