Суд зобов’язав одесита, який закликав захопити державну владу, читати історичні книжки

Приморський суд Одеси визнав місцевого мешканця винним у закликах до повалення конституційного ладу, та виніс вирок:прочитати дві історичні книги.

Про це йдеться у реєстрі судових рішень.

Так, суд встановив, що чоловік поширював у забороненій в Україні російській соціальній мережі «Однокласники» заклики насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, зміни меж території України та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Обвинувачуваний визнав свою провину та уклав угоду зі слідством. Суд засудив його до  5 років позбавлення волі, проте звільнили від покарання з умовним терміном у 3 роки. Також чоловіка зобов’язали прочитати твори «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності» Сергія Плохія та «Орда» Романа Іваничука.

В Одесі суди вже не вперше призначають читання творів обвинуваченим. У січні Малиновський суд Одеси рекомендував чоловікові за ляпас незнайомцю прочитати дитячий роман «Поліанна» Елеонор Портер, щоб стати більш доброзичливим.

А в жовтні 2021-го Малиновський районний суд вирішив змусити крадіїв прочитати твори Марка Твена, Джека Лондона і Тараса Шевченка. Суд пояснив це тим, що література допоможе обвинуваченим краще сформуватися як особистостям