Трьох кримських юристів, які захищають політв’язнів, позбавили адвокатського статусу в рф

Кримські адвокати Назім Шейхмамбетов, Ліля Гемеджі та Рустем Кямілєв Фото: crimean-solidarity.org

У росії адвокатська палата Чечні позбавила професійного статусу адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілєва та Назіма Шейхмамбетова з окупованого Криму, які захищають політв’язнів на півострові. Юристи не зможуть брати участь у кримінальних справах. Крім того, вони не мають права складати іспит на повторне набуття адвокатського статусу протягом року.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомив Назім Шейхмамбетов.

Як зазначається, управління міністерства юстиції Чеченської Республіки вимагало від палати адвокатів «Нізам» припинити адвокатський статус Назіма Шейхмамбетова, Рустема Кямілєва та Лілі Гемеджі, які перебували в ній до минулого року. Рада палати ухвалила рішення не на користь кримських юристів. Без адвокатського статусу вони не зможуть захищати своїх довірителів у кримінальних справах, представляти їх у судах та на попередньому слідстві.

«Рішення було ухвалено на підставі подання Управління міністерства юстиції по Чеченській Республіці на адресу адвокатської палати Чечні, адвокатами якої ми були. Виходить, що мін’юст вимагає наші професійні статуси припинити», – розповів Шейхмамбетов.

Він зазначив, що припинення статусу виявилося для нього та його колег несподіванкою, оскільки вони не були повідомлені про нього та не мали змоги належним чином підготуватися, висловити свої заперечення. «Закон дає нам змогу продовжувати роботу. Єдине, є обмеження щодо кримінальних справ. Але ми не налаштовані припиняти захист людей у Криму», – сказав Шейхмамбетов.

Адвокати вже готують скарги, які вони можуть направити до суду та Федеральної палати.

«Це безпрецедентно, коли трьох адвокатів миттєво позбавляють статусу. За 8 років адвокатської роботи, зокрема наших колег у Криму, такого не було», – розповів Шейхмамбетов, додавши, що пов’язує це з політичним переслідуванням з боку правоохоронних органів.

Тривалий час юристи намагалися перевестися з чеченської адвокатської палати до кримської, але ухвалення рішення постійно зятягувалося. Затримка з рішенням Ради адвокатської палати Криму, зокрема, вплинула на позбавлення адвокатів професійного статусу.

Як зазначає «Кримська солідарність», тиск на адвокатів у Криму, які займаються справами із політичним резонансом, практикується вже не перший рік. Вперше співробітники «Центру протидії екстремізму» провели обшуки в офісі кримських адвокатів, а також у квартирі захисника Еміля Курбедінова ще у 2016-2018 роках.

Нагадаємо:

  • 26 травня у Сімферополі співробітники «Центру протидії екстремізму» затримали кримського адвоката Едема Семедляєва, який захищає політичних в’язнів в окупованому Криму. Згодом було затримано його адвоката Назіма Шеіхмамбетова. Семеєдляєва «суд» визнав винним за ч. 2 ст. 20.3.3 КоАП рф (публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил рф для захисту інтересів росії та її громадян) і призначив йому адмінштраф у сумі 75 тис. рублів.
  • 27 травня біля «Центрального районного суду» Сімферополі співробітники поліції затримали адвокатів Айдера Азаматова та Еміне Авамілєву, які прибули на засідання у «справі» проти затриманого напередодні адвоката Назіма Шеіхмамбетова.
  • 28 травня «Центральний районний суд» у Сімферополі призначив 8 та 5 діб адміністративного арешту адвокатам Айдеру Азаматову та Еміне Авамілєвій.