Троє чоловіків з окупованої Донеччини отримали 15 років тюрми за те, що воювали на боці росії

Суд визнав винними в державній зраді трьох чоловіків з окупованої території Донеччини, які, за даними правоохоронців, добровільно воювали на боці Росії. Їх засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомили в СБУ.

24 лютого засуджені добровільно вступили до лав бойовиків, де отримали військову форму, зброю та боєприпаси до неї. Чоловіки ввійшли до складу незаконного збройного формування так званого “4 окремого мотострілецького батальйону 119 полку днр” й потрапили в полон наприкінці березня, під час звільнення Сіверщини.

“На початку березня під керівництвом військовослужбовців ЗС РФ вони пройшли короткотерміновий військовий вишкіл на території Білгородської області. Після його закінчення їх відправили воювати на Сумському напрямку”, – розповіли в СБУ.

Засуджених залучали до облаштування та укріплення бойових позицій і блокпостів на тимчасово окупованих територіях, а також здійснення контрольно-пропускних та охоронних функцій на блокпостах та позиціях ворога.

Слідство та оперативний супровід за цими кримінальними провадженнями проводили співробітники СБУ в Полтавській області за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури.

Це не перші мобілізовані чоловіки з окупованих територій. Загалом кількість примусово мобілізованих з окупованої Луганщини та Донеччини може сягати 100 тисяч. Щонайменше 23 тисячі з них загинули.

Правозахисники зазначають, що примусова мобілізація є воєнним злочином. Представники державної влади України, зокрема міністр оборони Олексій Резніков, неодноразово закликали мешканців окупованих територій уникати примусової мобілізації, а якщо це неможливо – намагатися якнайшвидше скласти зброю. В інструкціях щодо здавання в полон зазначали, що солдати, які здалися або потрапили в полон, не будуть засуджені за сам факт служби в окупаційній армії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter