У Києві судитимуть кримського «військкома» за призов кримчан до армії рф

Євгеній Сліпченко, колишій «військовий комісар міста Красноперекопськ і Красноперекопського району Республіки Крим» Фото: krpero.rk.gov.ru

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування, скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим» Євгенія Сліпченко. Його судитимуть за незаконний призов мешканців окупованого Криму до лав Збройних сил РФ, який до окупації був військовим комісаром Красноперекопського району і в 2014 році зрадив українській присязі та перейшов на службу до Росії.

Військком-зрадник підозрюється за ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний, громадянин України, до окупації півострова обіймав посаду військового комісару Красноперекопського об’єднаного міського військового комісаріату, а у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України, перейшов на службу до армії держави-окупанта та був призначений на посаду «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим».

«Обвинувачений, упродовж 2014-2020 років, перебуваючи на посаді «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим», на час проведення на півострові 11 незаконних призовних кампаній, здійснив примусовий призов кримчан у відповідних районах на строкову військову службу до армії РФ», – йдеться у повідомленні.

Таким чином, «військовий комісар» реалізовував політику держави-окупанта, спрямовану на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил РФ. Вказані дії є порушенням ст. 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка передбачає заборону державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах.
Досудове розслідування здійснювалося СУ ГУ СБУ в АР Крим.
Всього, починаючи з 2015 року, держава-окупант провела в Криму 15 незаконних призовних кампаній до збройних сил РФ. За цей період на військову службу призвано понад 34 тисячі кримчан, проте, наразі на півострові відбувається прихована мобілізація, тому кількість призваних може бути значно більшою.

Сліпченко Євгеній Олександрович народився 12 березня 1964 року. До окупації Криму підполковник Сліпченко займав посаду військового комісару Красноперекопського об’єднаного міського військового комісаріату.

Як повідомлялось, в кінці липня 2021 року було повідомлено про підозру у скоєнні воєнного злочину «військовому комісару Республіки Крим», громадянину РФ Юрію Лимарю за незаконний призов мешканців окупованого Криму до Збройних сил Росії.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року прокуратура АРК повідомила про підозру у здійсненні воєнного злочину «військовому комісару Євпаторії, Сак і Сакського району» Володимиру Шингірію через примушування кримчан до служиби в Збройних силах Росії, яка незаконно окупувала Крим.
  • В чернвні 2021 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно громадянина РФ, «військового комісара Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим» Костянтина Качарова, який підозрюється у скоєнні військового злочину через незаконний призов мешканців окупованого Криму до ЗС РФ.
  • В кінці червня 2021 року прокуратура АР Крим та Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного «військового комісара міста Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександра Кабашного, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Він обвинувачується у воєнному злочині через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ.