Україна подала термінові вимоги до ЄСПЛ щодо захисників «Азовсталі»

Україна подала низку нових термінових вимог до Європейського суду з прав людини про захист прав та основоположних свобод українських захисників «Азовсталі».

Про це йдеться у спільній заяві Мін’юсту та МЗС.

Зокрема, Україна вимагає вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду так званих «трибуналах» та інших показових судилищах, зрежисованих російськими загарбниками.

Окремо Україна звернулася до ЄСПЛ із вимогою змусити Росію надати інформацію щодо тримання та медичного забезпечення, якого потребують українські захисники.

Як наголосив голова МЗС Дмитро Кулеба, захисники Маіруполя у разі потрапляння в полон отримують статус військовополонених, який вимагає належного поводження на основі третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року.

«Проведення будь-яких судилищ над військовополоненими в цілях пропаганди забороняється і прирівнюється до воєнних злочинів. Ми звертаємося до світу з вимогою використати всі наявні механізми задля захисту наших військовополонених і притягнення РФ та конкретних осіб до відповідальності за їхні злочини», – наголосив Кулеба.

Як повідомлялося, у полоні росіян опинилися  понад 2,5 тисячі військових із «Азовсталі». Наприкінці червня Україна повернула з російського полону майже сотню захисників.

Нагадаємо:

  • 24 серпня на День Незалежності України окупанти в Маріуполі готуються влаштувати показове судилище над захисниками “Азовсталі”. Для цього переобладнують приміщення Маріупольської філармонії. На сцені росіяни монтують залізні клітки, у яких утримуватимуть захисників.