Україна закликає світ не допустити судилища у Маріуполі над українськими захисниками

Україна закликає увесь цивілізований світ не допустити анонсованого російськими окупантами судилища у Маріуполі над українськими захисниками та захисницями, а також направити представників міжнародних організацій до місць тримання українських військовополонених.

Про це йдеться у спільній заяві сил безпеки та оборони України.

«Ми закликаємо весь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища в Маріуполі над українськими захисниками та захисницями. Вимагаємо негайно направити представників Організації Об’єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного хреста до місць, у яких утримують українських військовополонених, передусім – до Оленівки», – йдеться в документі.

Як вказується в заяві, операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом, аби зберегти життя нашим Героям. Альтернативи на кшталт «екстракншн» не було, стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на «Азовсталі» насамперед важкопоранених. Адже запаси необхідних медикаментів закінчувалися.

«Саме важкопоранених нам вдалося врятувати першими під час обміну у червні: 144 особи, з яких 95 захисників Маріуполя вже повернули. Більша частина з них мали тяжкі поранення. Станом на зараз вони отримали необхідну медичну допомогу та реабілітацію», – наголошують оборонні відомства.

Як зазначається, усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути Героїв Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні ворога. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими продовжує працювати 24/7 для визволення українських Захисників та Захисниць із полону, розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.

«Разом з тим, російська федерація не дотримується зобов’язань, нехтує домовленостями, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни. З огляду на це, питання обміну полоненими є складним та чутливим. Зі свого боку Україна постійно посилює публічну комунікацію з нашими партнерами, звертається до міжнародних організацій та світових лідерів, привертає увагу світу до дій, які чинить ворог із українськими військовими, що перебувають в полоні», – йдеться у заяві.

Як повідомлялось, російські окупанти готують тюремні клітки у філармонії Маріуполя для судилища над вукраїнськими ійськовополоненими.

Асоціація родин захисників «Азовсталі» закликає владу України та міжнародні організації, зокрема МКЧХ та ООН завадити фейковому трибуналу над бійцями полку «Азов».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter