В Криму – масові обшуки в будинках кримськотатарських активістів і журналістів

Масові обшуки в Криму. Фото: Кримська солідарність

11 серпня в Джанкойському районі окупованого Криму з 4 години ранку російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар.

Про це повідомляє рух Кримська солідарність.

Загалом у Джанкої та Джанкойському районі відбулося 6 обшуків.

В селі Близькогородському у активіста Енвера Кроша, який пережив тортури електричним струмом у 2015 році у підвалі відділу поліції міста Джанкоя, адміністративний арешт у 2018 році та візити силовиків додому.

Другий обшук — у журналіста «Кримської солідарності» Вілена Темер’янова, який раніше неодноразово затримувався і теж відбував адміністративний арешт.

Ще два обшуки відбуваються у Джанкої та в селі Мирнівка Джанкойського району — у будинках кримських татар — Сеітяя Аббозова та Мурата Мустафаєва.

Також обшук пройшов у селі Озерне Джанкойського району у будинку Едема Бекірова та у будинку Ріната Алієва у селі Тимофіївка Джанкойського району.

Усіх шістьох кримських татар мусульман після обшуків затримали та доставили до Управління ФСБ Криму. На захист затриманих вступають адвокати Еміль Курбедінов, Едем Семедляєв, Іслам Веліляєв, Сергій Легостов.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, на час проведення обшуків кримським юристам було обмежено мобільний зв’язок, аби позбавити можливості постраждалих звернутися до адвокатів.

«Знову обшуки в активістів та цивільних журналістів — у мене та ще кількох колег відключають мобільний зв’язок. Останнім часом обшуки проводять о 4-й ранку і відключають точково у адвокатів мобільну мережу. Це робиться для того, щоби постраждалі не могли додзвонитися до адвокатів, не збиралися люди і кореспонденти не змогли зробити фото та відео цих беззаконних дій силовиків», — повідомив Курбедінов.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгення росії до Україні у лютому 2022 року, окупаційна “влада” Криму посилила репресії проти проукраїнських активістів, журналістів та кримських татар на території півострова. Продовжуються масові обшуки та затримання.

  • 26 травня у Сімферополі співробітники «Центру протидії екстремізму» затримали кримського адвоката Едема Семедляєва, який захищає політичних в’язнів в окупованому Криму. Згодом було затримано його адвоката Назіма Шеіхмамбетова. Семеєдляєва «суд» визнав винним за ч. 2 ст. 20.3.3 КоАП рф (публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил рф для захисту інтересів росії та її громадян) і призначив йому адмінштраф у сумі 75 тис. рублів.
  • 27 травня біля «Центрального районного суду» Сімферополі співробітники поліції затримали адвокатів Айдера Азаматова та Еміне Авамілєву, які прибули на засідання у «справі» проти затриманого напередодні адвоката Назіма Шеіхмамбетова.