Викраденого у Херсоні проукраїнського активіста в Криму судять за “тероризм”

Павло Запорожець. Фото: Наталя Бімбірайте

«Верховний суд Криму» залишив під вартою громадянина України, ветерана АТО Павла Запорожця. Російські окупанти викрали його у Херсоні у травні 2022 року та згодом вивезли у тимчасово окупований Крим.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

12 серпня Суспільне-новини з посиланням на правозахисницю та громадянську активістку Наталію Бімбірайте повідомило, що російські військові «після трьох місяців полону й тортур» вивезли до окупованого Криму 32-річного херсонця Павла Запорожця. За словами активістки, Павло Запорожець у минулому – учасник АТО. У травні Павла заарештувала ФСБ.

Проти Запорожця порушили справу за ч.3 ст.30 (замах) та ч.1 ст.361 (акт міжнародного тероризму) КК РФ. Санкція статті: від десяти до двадцяти років або довічне позбавлення свободи.

«Київський райсуд» Сімферополя обрав запобіжний захід у формі тримання під вартою. На який строк – невідомо.

Як йдеться на сайті «суду», «терористичний акт готувався проти мирного населення та військовослужбовців Російської Федерації під час проведення святкових заходів, присвячених Дню Перемоги у Великій Вітчизняній війні».

24 серпня 2022 року «Верховний суд» Криму розглядав апеляційну скаргу на це рішення і залишив запобіжний захід без змін.