За розстріл багатоповерхівки в Чернігові російського танкиста засудили до 10 років в’язниці за розстріл багатоповерхівки в Чернігові

Фото: Стас Юрченко / “Ґрати”

Деснянський районний суд Чернігова виніс вирок російському танкісту Михайлу Куликову – 10 років позбавлення волі за порушення законів та звичаїв війни. Наприкінці лютого він з танка розстріляв багатоповерхівку

Про це повідомляє  видання “Ґрати”.

Михайло Куліков обстріляв багатоквартирний житлового будинку на вулиці Рапопорта на північній околиці Чернігова 26 лютого 2022 року. Під час допиту в суді він розповів, що зробив постріл, розуміючи, що це  цивільний об’єкт. Після того як російські танки перетнули межу міста, вони об’їхали багатоповерховий будинок, виїхали на асфальтовану дорогу. Проїхавши близько 100 метрів, командир на прізвище Щоткін наказав гатити по будинку, нібито побачивши там РПГ.

“Усе робилося швидко, на автоматизмі. Ніби зі страхом. Було страшно за себе, за екіпаж. І ось так я зробив постріл”, – сказав на одному з засідань росіянин.

Російського командира Щоткіна обміняли на українських військовополонених, однак у розмові з блогером Юрієм Золкіним він заперечував, що його танки стріляли по людях чи житлових будинках.

Суд визнав Кулікова  винним та засудив його до 10 років позбавлення волі, а також зобов’язав компенсувати судові витрати в розмірі 26 600 гривень.

Коментуючи рішення суду, правозахисник Володимир Яворський зазначив, що воно є другим після вироку російському військовому Вадиму Шишимаріну “поганим рішенням, що не враховує міжнародні стандарти та формує хибні національні стандарти правосуддя з міжнародних злочинів”.

Яворський нагадує, що, відповідно до міжнародного права, військові мають імунітет від кримінального та іншого переслідування за вбивства чи пошкодження власності, вчинені під час збройного конфлікту, окрім скоєння міжнародних злочинів.

Водночас у справі Кулікова, як наголошує правозахисник, практично нема оцінювання, чи могли військові розглядати цей будинок як військовий об’єкт через його використання військовими, що є ключовим питання для засудження за порушення законів і звичаїв війни.

“Саме тому полонених не можна судити, окрім як за такі важкі міжнародні злочини. Міжнародним злочином за даних обставин можна вважати, якщо довести, що людина усвідомлено з наміром стріляла по цивільному об’єкту, тобто будинку, і там не було ніяких військових… Такі суди можуть мати погане продовження для долі українських полонених, оскільки РФ тепер може вирішити судити всіх українських полонених. Звісно, можна сказати, що вони й так це збиралися зробити, але Україна таки обміняла на сьогодні сотні українців з полону без судів до цього часу”, – вважає Яворський.

Нагадаємо, що нещодавно російському військовому Вадиму Шишимаріну, який убив цивільного на Сумщині, змінили вирок з довічного на 15 років в’язниці. Його також визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни, але поєднаному з умисним убивством.