55 суддів Бельгії сіли за ґрати заради експерименту

Проєкт в’язниці Фото: gevangenisharenprison.be

У Бельгії 55 суддів опинилися за ґратами. В межах експерименту вони мають ознайомитися з життям ув’язнених. 

Про це повідомляє Le Figaro.

Судді стали першими “в’язнями” нової установи в Харені, яка тепер є найбільшою в Бельгії.

Судді стали першими в’язнями найбільшої в Бельгії нової тюрми в Харені. Вона має замінити занедбані установи Сен-Жіль, Форест і Беркендаель, відкриють 30 вересня. Перебувати в ній одночасно зможуть 1190 осіб.

Комплекс складається з низки будівель з комунальними приміщеннями, такими як зони для відвідування, майстерні, спортивний зал, а також з кількох будівель, де розміщуватимуть затриманих. Вони зможуть безпечно та контрольовано пересуватися між власною будівлею та комунальними об’єктами.

Судді мусять виконувати всі розпорядження персоналу та дотримуватися режиму – прокидатись о 9-й ранку, займатися пранням та приготуванням їжі й засинати о 22-й годині, не можуть користуватися мобільними телефонами, але можуть зустрічатися з рідними як справжні в’язні.

Ще на етапі побудови проєкт в’язниці в Харені спричинив критику з боку деяких експертів. До прикладу, вони казали, що розширення тюремного фонду лише заохочує владу до ув’язнення, а також критикували будівництво через місце розташування: новий заклад розташований на півночі від столиці без можливості легко добратися громадським транспортом, що можливо скоротить кількість відвідувань ув’язнених з боку родичів та захисників.

Також критикували будівництво через екологію: задля зведення комплексу довелося знищити два десятки гектарів сільськогосподарської землі зі значним біорізноманіттям.