Арсена Ібраімова, засудженого в Криму за нібито “участь у батальйоні ім.Челебіджихана”, катували – КримSOS

Кримчанина Арсена Ібраімова, якого окупанти в Криму засудили до 10 років позбавлення волі за нібито “участь у добровольчому кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана”, катували, аби вибити зізнавальні свідчення. 

Про це повідомляє КримSOS.

За даними правозахисників, після незаконного затримання на обличчі та тілі Арсена Ібраімова були помічені значні почервоніння.

“Це свідчить про застосування грубої сили та тортур з боку співробітників ФСБ РФ під час допиту для отримання “зізнання” Ібраімова”, – розповів аналітик правозахисної організації Євгеній Ярошенко.

Правозахисна організація схарактеризувала таке поводження в контексті міжнародного збройного конфлікту як катування відповідно до низки норм міжнародного права:

  • ст. 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання;
  • ст. 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 3 Європейської конвенції про права людини;
  • ст. 32 та ст. 147 IV Женевської конвенції;
  • ст. 75 (2)(a)(II) Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій.

Крім того, такі дії щодо Арсена Ібраімова становлять воєнний злочин відповідно до ст. 147 IV Женевської конвенції, ст. 85 (5) Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій та ст. 8 (2)(a)(II) Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Міжнародне право забороняє катування будь-кого і за будь-яких обставин.

Нагадаємо:

  • “Суд” у тимчасово окупованому Криму виніс “вирок” кримському татарину Арсену Ібраімову. За нібито  “участь у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана” його засуджено до 10 років позбавлення волі.