Чотирьох фігурантів «справи кримських мусульман» етапували з Криму в колонії РФ

Чотирьох політв’язнів з окупованого Криму, засуджених російським судом у сфальсифікованій ФСБ бахчисарайській «справі кримських мусульман», етапували в колонії на території Росії. Родичі намагаються з’ясувати, де перебувають ще троє кримських татар, засуджених у цій справі.

Про це повідомила у Facebook кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва.

«Громадянського журналіста «Кримської солідарності» Тимура Ібрагімова доправили до колонії у Рязанській області. Це понад 1500 кілометрів від Криму. Громадянського журналіста «Кримської солідарності» та власника етнографічного кафе «Салачик» Сулеймана (Марлена) Асанова доставили до республіки Мордовія. Родичам доведеться долати шлях понад 1600 кілометрів», – написала Зудієва.

Крім того, зазначила вона, багатодітного батька Сервера Зекір’яєва етапували до колонії в Тульській області за 1500 кілометрів від його будинку в Бахчисараї. Екс-координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва вивезли до Тамбовської області. Це понад 1400 кілометрів від Криму.

«Протягом 5 років до цього – на етапі попереднього та судового слідства вони перебували у СІЗО Криму та Ростовській області. Де зараз перебувають ще троє засуджених кримських татар у справі «другої Бахчисарайської групи» – Сейран Салієв, Мемет Бєлялов та Едем Смаїлов – родичі намагаються з’ясувати», – додала правозахисниця.

Як повідомлялось, 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам «справи кримських мусульман» (другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»). Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду. Марлен Асанов був засуджений на 19 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, Мемет Бєлялов – 18, Тимур Ібрагімов – 17, Сейран Салієв – 16, Сервер Мустафаєв – 14, Сервер Зекірьяев – 13, Едем Смаїл – 13.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ.
  • В кінці лютого 2019 року в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації. 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».