Cуд дозволив арештувати колишніх голову МВС Грищенка та міністра юстиції Лавриновича

Олександр Лавринович і Костянтин Грищенко

Печерський райсуд Києва виніс рішення про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишнім міністрам часів Віктора Януковича – ексглаві Мінюсту Олександру Лавриновичу та ексглаві МЗС Костянтину Грищенку.

Про це інформує пресслужба Офісу генерального прокурора.

Наразі підозрювані переховуються за межами України та оголошені у розшук. Рішення суду надає можливість стороні обвинувачення ініціювати процедуру їх екстрадиції.

За матеріалами слідства, у квітні 2010 року підозрювані, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, в порушення Конституції та законодавства України, без фактичного розгляду проєкту угоди та проведення обов’язкової правової експертизи погодили її без зауважень.

Внаслідок таких дій підозрюваних та інших осіб у квітні 2010 року Україна погодила, підписала та ратифікувала угоду, що на 25 років продовжила термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Це створило сприятливі умови для подальшого переоснащення та модернізації озброєння Чорноморського флоту Російської Федерації та його збільшення на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя замість виведення з України.

Раніше колишньому міністру закордонних справ Костянтину Грищенку та ексміністру юстиції Олександру Лавриновичу повідомлено про підозру в державній зраді через погодження ними Харківських угод – за ч.2 ст.28, ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

Як повідомлялось, у березні 2021 року Головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради в період з 2008 по 2010 роки щодо підписання та ратифікації Харківських угод, за якими термін базування Чорноморського флоту РФ у Криму був подовжений з 2017 до 2042 року. Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що спецслужба допитає всіх нардепів, які мали відношення до голосування за ратифікацію угод.

Слідчі ГСУ СБУ провели обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації Харківських угод.

Слідчі ДБР повідомили про підозру у держзраді колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову, який втік до Росії, через підписання Харківських угод.

Нагадаємо:

  • 11 березня 2021 року РНБО ухвалила рішення доручити СБУ з’ясувати обставини ратифікації Верховною Радою 27 квітня 2010 року угод між Україною і Росією про продовження термінів базування Чорноморського флоту РФ в Криму з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо жодна зі сторін не висловить заперечення.
  • 21 квітня 2010 року між президентами України та РФ Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим пройшли важливі переговори з широкого кола питань українсько-російських відносин, в тому числі про політичну взаємодію, про економіку, про гуманітарні питання. Головними підсумками стали домовленості з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України і зниження ціни на російський газ для України на 30%, але не більше ніж на $100 за тисячу кубометрів. Зобов’язання отримали назву Харківські угоди – угоди між РФ і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.