Держдума РФ ввела в кримінальний кодекс поняття “мобілізація” і “воєнний стан”: каратимуть за здачу в полон і відмову їхати на війну

Державна дума Росії на засіданні 20 вересня ухвалила в цілому закон, яким до кримінального кодексу РФ внесено поняття “мобілізація”, “воєнний стан”, “воєнний час” та відповідальність для росіян за ухилення.

Про це повідомляє російська пропагандистська агенція “РИА Новости“.

Відтепер за добровільну здачу в полон і самовільне залишення військової частини російським військовим загрожує позбавлення волі. Викликані на військові збори росіяни, які перебувають у запасі, нестимуть кримінальну відповідальність за неявку або дезертирство нарівні з контрактниками та призовниками.

За здачу в полон військовослужбовцям загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі. За мародерство – до 15 років колонії.

У переліку обтяжуючих обставин з’являється скоєння злочину “в період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час”.

Самовільне залишення частини в період мобілізації та воєнного стану каратиметься на строк від 5 до 10 років позбавлення волі.

На тих, хто відмовлятиметься виконувати накази командирів у період воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту чи ведення бойових дій, чекає від 2 до 3 років ув’язнення.

У кримінальному кодексі Росії з’явилася також група статей про невиконання державного оборонного замовлення та порушення умов державного контракту.

Раніше 20 вересня колаборанти на тимчасово окупованих територіях оголосили дати своїх псевдореферендумів. В так званих “Л/ДНР”, а також у Херсонській та Запорізьких областях заявили, що фейкове голосування пройде з 23 по 27 вересня.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter