Кримчанина, який прийшов воювати в Україну у складі армії РФ, засудили до 13 років тюрми

Шевченківський районний суд визнав винним у державній зраді українця, який прийшов воювати на материкову частину України у складі російської армії. Його засуджено до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це йдеться у вироку суду від 1 вересня.

За матеріалами справи, засуджений 24 лютого 2022 року у складі батальйонно-тактичної групи з автоматом Калашнікова, мінометом та боєприпасами здійснив марш в район міста Маріуполь Донецької області, де воював проти Збройних сил України. За період бойових діях кримчанин використав для обстрілу території України не менше 400 мін калібру 82 мм, у тому числі не менше 200 мін по житловій забудові міста Маріуполь Донецької області.

20 червня засуджений у складі частин батальйонно-тактичної групи здійснив марш в район села Єгоровка Донецької області, де 21 червня вступив у бій з підрозділами ЗСУ, але потрапив у полон.

У судовому засіданні кримчанин розповів, як 23 лютого 2022 року командир бригади під час шикування повідомив, що вони висадяться на територію України з моря. До цього, приблизно з 9-10 лютого, вони перебували на кораблі. 24 лютого 2022 року їх підрозділ висадився із десантного корабля «Саратов» на побережжі України у місті Бердянськ. До 2 березня вони пересувались у складі колони військової техніки, після чого їх повернули в Крим. Орієнтовно 2 березня він написав відмову від участі в спецоперації, але ці рапорти далі його командира не пішли. Потім 7 березня солдатів знову висадили на територію України, але вже сухопутним маршрутом. 8 березня засуджений зрозумів, що знаходиться біля міста Маріуполь. Там вони вели мінометний вогонь по координатам, які надавав командир. Ці координати знаходились в межах міста. За словами кримчанина, його підрозділ вистріляв близько 250-300 снарядів.

За даними видання «Судовий репортер» мова йде про кримчанина Антона Самозвона. Він народився у 1998 році в селі Мельничне, Білогірського району, Автономної Республіки Крим.

25 травня 2020 року він уклав контракт на службу в Збройних силах Російської федерації, а саме в мінометній батареї Окремої бригади морської піхоти, яка з березня 2014-го дислокується в тимчасово окупованому Криму.

Мав військове звання «старший матрос» та обіймав посаду «старший навідник» мінометної батареї. Із 24 лютого і по 21 червня цього року брав участь у бойових діях в складі армії РФ під час широкомасштабної збройної агресії проти України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter