Мобілізація Росією кримчан – воєнний злочин. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження

Прокуратура АРК та Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни через незаконний призов мешканців окупованого Криму до лав Збройних сил РФ в рамках оголошеної в Росії мобілізації.

Про це повідомив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.

Він нагадав, що починаючи з 2015 року російська влада незаконно примушувала кримчан служити в її збройних силах, щонайменше 34 тисячі осіб потрапили до лав ЗС РФ. При цьому відповідно до ст. 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, державі-окупанту заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах.

З 21 вересня, виконуючи указ Володимира Путіна, окупаційна «влада» РФ в Криму, за допомогою створених призовних комісій та штабів, проводить незаконну мобілізацію. Повістки кримчанам роздають на всій території півострова, особливо в місцях, де переважно проживають кримські татари.

«Наразі, покинути територію півострова можливо тільки з дозволу військкоматів, які звісно таких дозволів не дають. Фактично, кримчани знаходяться перед вибором: смерть на війні або десять років російської в’язниці. У зв’язку з цим, прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі», – сказав Поночовний.

У прокуратурі рекомендують мешканцям півострова, за можливості, будь-яким способом покидати територію Криму, ухилятись від отримання повісток та походів до військкоматів. Детальні рекомендації для цього розробило представництво президента України в АРК.

«Якщо все-таки вас примусово мобілізували, саботуйте накази російських військових, не вчиняйте дій, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. Адже, в такому випадку ви будете відповідати за свої дії, як воєнний злочинець, навіть якщо вас мобілізували примусово. За найменшої можливості, здавайтесь у полон Збройним Силам України. Як це зробити, читайте за посиланням https://t.me/Koord_shtab/131», – наголосили у відомстві.

Кримчан, які отримали повістку з військкомату, примусово мобілізовані або мають відомості про інших примусово мобілізованих осіб, закликають надсилати інформацію до прокуратури автономії. Задля цього функціонує гаряча лінія +38 (096) 700 1600, у тому числі у месенджерах Telegram, Viber, Whatsapp та Signal. Також інформацію можна надіслати на електронні пошти [email protected] та [email protected].

«Інформація буде перевірена у рамках відповідного кримінального провадження та врахована при вирішенні питання про наявність чи відсутність у ваших діях складу злочину. Така інформація буде підтвердженням того, що ви не «доброволець» з Криму, який вирішив взяти участь у «СВО». Наголошуємо! Якщо Ви добровільно приєднаєтесь до ЗС РФ та візьмете участь у війні проти України, ваші дії будуть кваліфіковані, як злочин проти основ національної безпеки», – вказали в прокуратурі АРК та Севастополя.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

В окупованому Криму 90 відсотків повісток в ході мобілізації отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова. За даними правозахисників, в Криму і Севастополі повально мобілізують мешканців сіл, повістки виписують на блокпостах, серед мобілізованих є люди з інвалідністю та онкохворі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.