Окупаційний “суд” в Криму засудив двох кримських татар за нібито участь у батальйоні імені Челебіджихана

"Київський райсуд Сімферополя". Фото: Кримська солідарність

“Київський районний суд Сімферополя” засудив до п’яти років колонії суворого режиму Айдера Умерова за нібито участь в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана. У “Білогірському районному суді Криму” за аналогічною статтею засудили Рустема Османова до 6 років тюрми. 

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

31-річного Айдера Умерова ФСБ затримала у квітні 2022 року при “спробі незаконно в’їхати до Криму”.

Умерова обвинуватили за ч. 2 ст. 208 КК Росії (“участь у збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, також участь на території іноземної держави у збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечить інтересам Російської Федерації”).

Вирок Умерову ухвалив колишній український суддя Михайло Білоусов, він є обвинуваченим українською прокуратурою в порушенні законів і звичаїв війни.

Іншого засудженого за “участь у батальйоні Номана Челебіджихана” Руслана Абдурахманова ФСБ також затримала на адмінмежі між Кримом та Херсонською областю. 19 серпня “Білогірський районний суд Криму” визнав його “винним” та призначив покарання у вигляді 6 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 22 травня військовослужбовці Росгвардії провели облаву у селі Азовське Генічеського району Херсонської області. Під час облави окупанти затримали та вивезли на територію Криму жителя Азовського Руслана Юсуфовича Абдурахманова (дата народження – 12 лютого 1991 р.).