Повідомлено про підозру капітанам двох російських суден, які вивозять награбоване українське зерно з Криму

Прокуратура Автономної республіки Крим та Севастополя встановила та повідомила про підозри ще двом капітанам російських суден, які брали участь у незаконній схемі перевезення окупантами українського зерна з Криму до третіх країн. 

Про це повідомили в пресслужбі прокуратури.

“Двоє громадян РФ, капітани суден «Матрос Кошка» та «Амур-2501» під прапорами РФ, здійснили 6 незаконних заходів та виходів до/з закритого Севастопольського морського торговельного порту. Підозрювані забезпечували завантаження суден зерном, яке окупанти незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України та перевезення його до третіх країн”, – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі додали: капітани суден періодично вимикали «AIS» (Автоматична ідентифікаційна система) та вносили до неї фіктивні відомості щодо курсу суден, які прямували нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого Криму.

Дії підозрюваних кваліфіковано як порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

За даними Бюро судової інформації, йдеться про Віталія Васильєва, капітана судна «Матрос Кошка», та Сергій Подгорбунського, капітана «Амур-2501».

Сергій Подгорбунський, капітан судна “Амур-2501” Фото: Одноклассники

Раніше за клопотаннями прокуратури автономії судом накладено арешти на 12 суден-порушників, які причетні до цієї схеми перевезення награбованого зерна, а також повідомлено про підозри двом капітанам російських суден – «Матрос Позинич» та «Михаил Ненашев» за ч. 2 ст. 332-1 КК України.