Російські окупанти викрали з Херсонщини двох місцевих і вивезли у Крим: підозрюють в участі в добровольчому батальйоні імені Челебіджихана

Російські окупанти затримали та вивезли до Криму двох мешканців Херсонщини, кримських татар Халіла Аметова та Мамеда Мустафаєва, яких підозрюють нібито участі в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр.

«Кримськотатарському ресурсному центру стало відомо, що окупанти заарештували двох жителів Херсонської області, кримських татар Халіла Аметова та Мамеда Мустафаєва, за підозрою в участі в батальйоні імені Номана Челебіджіхана, який рф раніше визнала терористичною організацією», – йдеться у повідомленні.

Відомо, що під час окупації Херсона чоловіків вивезли до СІЗО Сімферополя.

Зазначається, що починаючи з 2014 року Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував 20 затримань за обвинуваченням в участі в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана: 6 – в окупованому Криму, 14 – на окупованій Херсонщині після 24 лютого 2022 року.

Як повідомлялось, російські спецслужби масово фальсифікують справи стосовно кримських татар за овбинуваченням в участі у «незаконному збройному формуванні «Батальйон імені Номана Челебіджихана», якого насправді не існує. Учасники Громадянської блокади у лютому 2016 року зареєстрували громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону «Аскер», яке офіційно співпрацювало з прикордонниками на адмінмежі з окупованим Кримом.

20 травня військовослужбовці Росгвардії провели облаву у селі Азовське Генічеського району Херсонщини. Після обшуку окупанти затримали і вивезли до Криму Руслана Абдурахманова, якого ймовірно утримують у СІЗО Сімферополя. Керівник Громадського формування «Аскер» Ленур Іслямов стверджує, що Абдурахманов не був членом організації і не брав участь у Громадянській блокаді Криму, учасників якої російські окупанти викрадають і звинувачують у терористичній діяльності.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter