Росія посилила репресії проти кримських журналістів з початком повномасштабного вторгнення в Україну – правозахисники

Ірина Данилович Фото: Кримський процес

росія посилила переслідування журналістів та активістів в тимчасово окупованому Криму за нібито “зберігання або виготовлення вибухових речовин”  після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це заявили в міжнародній правозахисній організації “Репортери без кордонів“.

Організація “Репортери без кордонів” (RSF) подала заяву до Міжнародного кримінального суду (МКС) та Генеральної прокуратури України у зв’язку з насильницьким зникненням журналістів у Криму, довільним затриманням та відмовою в праві на справедливий суд.

“Низка сфабрикованих справ та несправедливих судових процесів у Криму триває, контроль Росії над інформацією на окупованих територіях ніколи не досягав такого рівня, ми подаємо позовну заяву, щоб притягнути російську владу до відповідальності за їхні злочини проти Ірини Данілович, і вимагаємо її негайного звільнення”, – заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

За даними Центру прав людини ZMINA, у російських в’язницях станом на кінець серпня 2022 року перебували щонайменше 14 кримських блогерів та журналістів.

Нагадаємо:

  • 29 квітня в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу.
  • Ірина Данилович розповіла про побиття та тиск з боку ФСБ: «Я вважаю, що це затримання було схоже на викрадення, а не затримання. Мені не було надано жодних документів, що дозволяють це. Після того, як мене привезли до будівлі ФСБ Сімферополя, я повністю пройшла особистий огляд, записаний на камеру співробітниками ФСБ. При цьому у мене не було виявлено жодних вибухових речовин і в моєму чохлі лежали вічка, і це все було зафіксовано на камеру. Співробітники ФСБ віддали мені сумку з моїми речами, але за три дні вони її знову забрали. Висунули мені ці звинувачення тільки в ніч з 6 на 7 число, до цього жодних вибухових речовин у мене не було. Вибухові речовини виникли тільки після того, як вони забрали у мене сумку, я досі їх навіть не бачила, мені ніхто не показав, нічого не показав. Усі ці 8 днів я перебувала у підвалі ФСБ під незмінним психологічним тиском. Тому я вважаю, що це звинувачення вигадане та сфальсифіковане», — заявляла активістка.