СБУ повідомила про підозру раднику “голови Криму” Рустему Німетуллаєву

Рустем Німетуллаєв

Служба безпеки України повідомила про підозру у державній зраді так званому раднику «голови Криму» Рустему Німетуллаєву, сину біглого ексголови Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва.

Згідно тексту підозри, навесні 2022-го із початком повномасштабного вторгнення РФ Німеттулаєв намагався допомогти російській армії. Він розраховував, що таким чином зможе зберегти свій бізнес у Криму і обійняти посаду в окупаційній владі півострова.

За матіралами слідства, Рустем Німетуллаєв вступив у змову з Едуардом Коваленком, очільником політичної партії «Соціал-патріотична асамблея слов’ян». Коваленко мав підшукати спільників на неокупованій РФ території України, які би збирали інформацію про розміщення озброєння і підрозділів ЗСУ, а також об’єктів критичної цивільної інфраструктури для коригування ракетних ударів росіян.

Едуард Коваленко шукав спільників у Telegram, де користувався псевдонімом «Простотак Простотак». Німетуллаєв під ніком «Рустем» регулярно писав Коваленку в Telegram, даючи нові завдання, а також отримував від нього інформацію, аналізував і передавав РФ.

За державну зраду в умовах воєнного стану передбачено 15 років позбавлення волі або довічно.

Нагадаємо, на окупованій Херсонщині так званий радник «голови Криму» Рустем Німетуллаєв та  місцевий колаборант і вже колишній гауляйтер міста Геннадій Сивак намагались вкрасти мережу АЗС, щоб продавати через неї пальне з окупованого Криму.

Після вторгення військ рф на Херсонщину у Генічеську об’явився Сейтумер Німетуллаєв, колишній глава райдержадміністрації і головний регіонал, який переховувався в окупованому Криму. Щодо нього були відкриті кілька кримінальних проваджень — за сепаратизм, за незаконне заволодіння землею, однак у жодній із цих справ до вироку так і не дійшло. Напередодні вторгнення Сейтумер Німетуллаєв висунув претензії своїм партнерам, яким залишив на зберігання землі та бізнес у районі. Також після початку війни в публічний простір вийшов син Німетуллаєва — Рустем, на якого записаний кримський бізнес колаборантів. При цьому тональність звернення Німетуллаєва-молодшого була така, наче він уже отримав від Володимира Путіна ярлик на ханство. Подробиці читайте у матеріалі «Прислужники окупантів у Мелітополі, Новій Каховці, Генічеську та Херсоні».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter